WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 22:37:40' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

ALMA localitza galàxies primigènies en un temps rècord.

Un equip d’astrònoms ha utilitzat el nou telescopi ALMA, per localitzar 100 galàxies amb una gran formació estel·lar, situades en un univers primigeni. ALMA és tant potent, que en només unes poques hores d’observació, ha aconseguit detectar aquestes galàxies amb tanta precisió com ho han fet tots els telescopis del món del seu tipus durant més d’una dècada.
L’esclat del naixement estel·lar més fèrtil de l’univers primitiu, va tenir lloc en llunyanes galàxies que contenien una gran quantitat de pols còsmic. Aquestes galàxies tenen una gran importància pel coneixement de la formació i evolució de les galàxies al llarg de la història de l’univers, però el pols enfosqueix i en fa difícil la seva observació amb telescopis de llum visible. Per aconseguir-ho, els astrònoms tenen que utilitzar els telescopis que observen en longituds d’ona més llargues, al voltant d’un mil·límetre, com ho fa l’ALMA.
“Els astrònoms han esperat aquest tipus de dades durant una dècada. ALMA es tant potent que ha evolucionat la forma en que observem aquestes galàxies, fins i tot quan el conjunt del telescopi encara no s’acabat d’ajustar, com en el cas d’aquestes observacions”, ha comentat la Jacqueline Hodge, membre del Max Planck Insitut i autora d’aquesta rerecerca.
El millor mapa que s’ha fet fins el moment, d’aquestes polsegoses i llunyanes galàxies, és va fer utilitzant l’APEX (Atacama Pathfinder Experiment). APEX va fer un rastreig d’una regió del cel equivalent a la Lluna plena i va detectar 126 galàxies d’aquest tipus. Però, les seves imatges , amb els esclats de formació estel·lar apareixien com una taca més o menys difusa, tant amplia que cobria la pròpia galàxia. En no saber exactament quina era la galàxia que estava formant estrelles, els astrònoms tenien complicada la recerca de la formació estel·lar en aquell univers primigeni.
Localitzar les galàxies correctes, requereix observacions molt precises, cada vegada amb telescopis més grans. Mentre que l’APEX disposa d’una única antena de 12 metres de diàmetre, telescopis com l’ALMA utilitzen nombroses antenes.
ALMA va necessitar només dos minuts d’observació per galàxia, per localitzar en cadascuna d’elles una petita regió 200 veegades més dèbil que l’amplia taca obtinguda per l’APEX i amb una sensibilitat tres vegades més gran.
eso1318a.jpg
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç. 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari