El gel de Mart, està a diversa profunditat.

La sonda de la NASA Mars Odyssey, ha realitzat una anàlisi detallada dels dipòsits de gel d’aigua que hi ha sota de la superfície de Mart, i ha observat una gran variabilitat de profunditat per tal de trobar-lo.

En altres paraules, quan aterrin els futurs vehicles espacials a la superfície de Mart, i els calgui trobar aquest gel, s’adonaran que en alguns llocs el trobaran de seguida i en altres els caldrà de foradar més del previst.

La Mars Odyssey disposa entre altres instruments, de la Thermal Emission Imaging System, aquesta càmera pot detectar subtils canvis de temperatura en la superfície marciana. Les regions que tenen gel a la vora de la superfície retenen el calor, en diferència de les regions on l’estrat de gel és més profund. Per aquest motiu els científics en construït un mapa on representen la profunditat del gel.

En alguns casos, el gel només està a uns centímetres per sota de la superfície, mentre que en altres podria estar situar a varis metres de profunditat.

Futures missions, com la Phoenix Mars Lander, portaran instruments per localitzar aquestes capes de gel i situar-les en un mapa més detallat.

En aquesta imatge, podem observar que els colors ens indiquen la fondària on és troba el gel d’aigua. Els colors blavosos ens assenyalen que estan arran de superfície, mentre que els vermells ens mostren que estan a certa profunditat.

gel-a-mart.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 23, 2007 3:16 pm

    […] 9 Maig 2007. El gel de Mart, està a diversa profunditat.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80