Múltiples generacions d’estrelles en un cúmul globular.

Els astrònoms han cregut durant molt de temps que les estrelles que formen part d’un cúmul globular, s’havien de formar a partir d’un únic núvol de pols i gas. Així doncs, totes les estrelles d’aquesta gran família haurien de tenir aproximadament la mateixa edat. Ara bé, les noves observacions del Telescopi Espacial Hubble, ens indiquen que això no és sempre d’aquesta manera. En el cas del cúmul globular NGC 2808, hi conviuen tres períodes clarament diferentciats en la formació de les estrelles.

Els cúmuls globulars, són uns dels “objectes” més anctics de l’Univers, formant-se poc després que les mateixes galàxies agafessin forma. Aquestes estructures, són famílies amb centenars de milers d’estrelles, que és mantenen unides per la gravetat mútua. La visió tradicional d’aquests cúmuls, és que es formen i evolucionen junts de manera gradual.

Les últimes observacions del Hubble, ens mostren clarament que hi ha tres poblacions d’estrelles en el cúmul globular NGC 2808. Totes les estrelles és varen formar amb una diferència d’uns 200 milions d’anys, unes de les altres. Cada generació conté una combinació de diferents productes químics, amb quantitats creixents d’heli.

Una teoria indica que podria haver hagut una aportació de gas d’altres regions fora de la própia nebulosa del cúmul globular. Aquesta aportació s’hauria format amb el material de supernoves, barrejant els elements pesats d’altres estrelles, per crear estrelles addicionals. Una altre possibilitat, és que NGC 2808 no fos ben bé un cúmul globular pròpiament, si no una antiga galàxia nana desproveïda d’uina part important del seu material, capturat per la pròpia Via Làctia.

ngc-2808.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 30, 2007 11:16 pm

    […] 8 Maig 2007. Multiples generacions d’estrelles en un cúmul globular.  […]

Deixa un comentari


The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently