La lent gravitatoria del Space Invader.

El camp gravitatori que envolta aquest massiu cúmul de galàxies, anomenat Abell 68, actua com una lent natural a l’espai, il·luminant i augmentant la llum que prové d’objectes més allunyats.

Com si és tractés d’efectes especials, la lent genera un paisatge de fantasia en forma d’arc, tal com podem observar amb les galàxies situades al fons. El cúmul situat en un primer pla, es troba a uns 2.000 milions d’anys llum i actua com una lent per les galàxies situades més enllà, al seu darrere.

En aquesta fotografia, la imatge d’una galàxia espiral situada en la part superior esquerra s’ha estirat i es reflecteix en forma similar al classic joc d’ordinador dels anys 1970, “Space Invaders”. Una segona imatge, menys distorsionada de la mateixa galàxia apareix a l’esquerra de la gran galàxia el·líptica.

En la part superior dreta de la fotografia, hi ha una curiosa característica que no esta relacionada amb la lent. El que sembla ser un líquid de color porpra que degota d’una galàxia, és un fenomen anomentat “ramificació de pressió”. Els núvols de gas de la galàxia s’estan separant i s’escalfen fins que la galàxia viatge per una regió amb més densitat de gas galàctic.

hs-2013-09-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari