La neu arriba al desert d’Atacama.

El desert d’Atacama, és un dels lloc més secs del món. Diversos factors incideixen a tenir aquestes condicions tan àrides. La majestuosa serralada dels Andes i la serralada de la costa xilena, bloquegen els núvols que provenen de l’est i l’oest respectivament. A més, les corrents fredes d’Humbolt del litoral de l’oceà Pacífic, que creen una capa d’inversió d’aire fred a la costa, dificulta la formació de núvols de pluja. A això, li podem afegir que les regions d’altes pressions de la zona del sud-est de l’oceà Pacífic, generen vents que viatgen formant anticiclons, la qual cosa ajuda a mantenir el clima sec en el desert d’Atacama. Aquestes condicions àrides van ser un dels motius per què l’ESO, decidís instal·lar en el Paranal el telescopi VLT (Very Large Telescope).

L’observatori Paranal, situat en el cim del Cerro Paranal, els nivells de precipitació acostumen a estar per sota dels 10 mil·lilitres per any, amb una humitat sovint per sota del 10%. Les condicions d’observació són excel·lents, més de 300 nits a l’any.

Les esplèndides condicions per les observacions astronòmiques del desert d’Atacama, es veuen alterades rarament pel clima. De totes maneres, un parell de dies a l’any la neu visita el desert d’Atacama. El VLT es troba en el pic de l’esquerra i el telescopi de rastreig VISTA està situat en el pic una mica més a baix a la dreta.

potw1309a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari