Els forats negres ràpids indiquen la història de les galàxies.

Una ràpida rotació en un forat negre supermassiu, que s’ha localitzat en el centre d’una galàxia espiral, gràcies a les observacions dels observatoris espacials XMM-Newton de l’ESA i el NuSTAR de la NASA, obren una nova finestra al coneixement del creixement de les galàxies.

Els forats negres supermassius, és creu que s’amaguen en el centre de gairebé totes les galàxies de mida gran. Els científics creuen que l’evolució d’una galàxia, està inextricablement lligada a l’evolució del seu forat negre.

Conèixer la velocitat de rotació d’un forat negre, pot ajudar a saber la història de la seva formació. En aquesta imatge, un forat negre que creix constantment, està alimentat per un flux uniforme de matèria en estructura espiral, que acaba girant ràpidament. Una ràpida rotació, també pot indicar, ser el resultat de dos forats negres més petits en fusió.

D’altra banda, un forat negre colpejat per petites acumulacions de material que cau en totes direccions, acabarà fent-lo girar d’una manera relativament més lenta.

Aquests escenaris reflecteixen la formació de la pròpia galàxia, ja que una fracció de tota la matèria de la mateixa galàxia, s’obra pas en direcció al forat negre. A causa d’això, els astrònoms estan interessats en mesurar les velocitats de rotació dels forats negres situats en el centre de les galàxies.

Una forma de fer-ho, és observar els raigs X emesos al voltant de “l’horitzó de successos”, el límit que envolta un forat negre més enllà del qual, ni tan sols la llum pot escapar.

En particular, els àtoms de ferro calents, produeixen una forta empremta en els raigs X en una energia específica, que deixa el senyal en la mesura de la rotació del forat negre. La naturalesa d’aquests senyals, poden llavors ser utilitzats per mesurar les velocitats de rotació.

Utilitzant aquestes técniques i altres observacions anteriors, han suggerit que alguns forats negres, són extremadament ràpids en algunes galàxies. No obstant això, confirmar la velocitat de rotació ha estat molt difícil, ja que l’espectre dels raigs X, també poden quedar emmascarats per l’absorció de núvols de gas situats a prop del disc de la galàxia.

Amb 36 hores de treball, realitzades el mes de juliol de 2012, pels observatoris XMM-Newton i NuSTAR, observant la galàxia espiral NG 1365, varen enregistrar els raigs X de baixa energia (observatori XMM-Newton) i d’alta energia (observatori NuSTAR).

Les dades combinades, varen demostrar ser clau per desentranyar l’enigma. Un model de forat negre giratori, que preveu una clara relació entre els raigs X d’alta i baixa energia. El mateix model per cert, que un núvol de gas d’absorció.

rapidly_rotating_black_hole_accreting_matter_large.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari