Nova visió de la galàxia del Barret.

La galàxia del Barret, coneguda també com M-104 és una de les galàxies més grans del cúmul de Virgo, situat a uns 28 milions d’anys llum de la Terra. Aquesta fotografia, és una combinació de diferents observatoris astronòmics: el Observatori de Raig X Chandra, el Telescopi Espacial Hubble i el Telescopi Espacial Infraroig Spitzer. La imatge principal ens mostra la composició dels tres telescopis, mentre que a la dreta hi estan per separat.

La imatge de Raig X Chandra (en color blau) ens mostra el gas calent de la galàxia, fonts d’alta radiació energètica, així com també podem observar objectes indivuduals que són quarsars situats darrera d’aquesta galàxia. Les observacions del Chandra ens mostren emissions de raigs X que s’estenen  uns 60.000 anys llum, des del centre galàctic (cal tenir present que la grandària d’aquesta galàxia és d’uns 50.000 anys llum).

Els científics pensen que aquest resplendor de raig X, pot ser el resultat del vent estel·lar de les explosions de les supernoves de la propia galàxia.

La imatge òptica del Hubble (en color verd) ens mostra parcialment la llum de les estrelles, bloquejades en part per la pols de la mateixa galàxia.

La franja de pols observada de front, la podem veure més brillant des del Spitzer amb una imatge infraroja, també és pot percebre la part més interna del bulb central de la galàxia.

m-1042.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç. També més informació, en la noticia publicada en aquesta web el dia 27 de març de 2007.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Setembre 24, 2007 10:32 pm

    […] 6 Maig 2007. Nova visió de la galàxia del Barret.  […]

Deixa un comentari