Estem observant el naixement d’un planeta gegant ?.

Utilitzant el telescopi Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, un equip d’astrònoms ha obtingut el que sembla ser la primera observació directa d’un planeta en formació  dins d’un dens disc de gas i pols. De confirmar-se el descobriment, suposaria un gran pas en el coneixement respecte la formació dels planetes i permetria als astrònoms posar a prova les teories actuals amb un objecte observable.

L’equip internacional de recerca, encapçalat per Sascha Quanz, membre del ETH de Zurich (Suïssa), ha estudiat el disc de gas i pols que envolta la jove estrella, anomenada HD 100546, una veïna relativament propera que es troba a uns 335 anys llum de la Terra. Es van sorprendre al trobar el que semblava ser un planeta en procés de formació, ficat dins del material que envolta la jove estrella. Es creu que aquest candidat a planeta, és un gegant gasós similar a Júpiter.

“Fins ara, la formació planetària ha estat una recerca efectuada principalment per simuladors per ordinador”, ha comentat en Sascha Quanz. “Si el nostre descobriment es certament un planeta en formació, per primera vegada els científics podran estudiar de forma empírica el procés de formació planetària i la interacció d’un planeta en formació amb el seu entorn”.

Aquesta imatge ens permet observar amb el sistema NACO del VLT, el candidat as protoplaneta. La imatge ha estat obtinguda amb un coronògraf especial que rebutja la llum que prové de la brillant estrella i permet observar només el seu entorn. La regió més brillant és el candidat a planeta i el disc fosc del fons , la tapa de llum de la pròpia estrella.

eso1310a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari