La Nebulosa de l’Àliga.

Semblant a una criatura alada d’un conte de fades, aquesta nebulosa de gas fred i pols proporciona prou material per crear multitud d’estrelles. La nebulosa de l’Àliga, te unes dimensions de prop de 9,5 anys llum, és a dir uns 85 bilions de quilòmetres, més o menys el doble de la distància del Sol a l’estrella més propera.

El responsable d’aquesta nebulosa, són els núvols de hidrogen que serveix d’incubadora gegant a les joves estrelles acabades de néixer. Per aquest motiu, un torrent de llum ultraviolada que sorgeix de les noves estrelles, s’encarrega d’erosionar aquesta nebulosa en forma de pilar.

Les estructures en formes de “dits” en el centre de la nebulosa, són regions estel·lars en formació. Aquestes regions poden semblar petites, però són aproximadament de la mateixa mida que el nostre Sistema Solar.

Les estrelles van creixen contínuament mentre s’alimenten del gas del núvol circumdant. Repentinament aturen el creixement quan la llum de la mateixa estrella allunya el gas i d’aquesta manera s’acaba el subministrament del “combustible”.

De fet la mateixa llum estel·lar també pot provocar la formació d’estrelles joves en altres regions de la “torre”. Els exemples els podem veure en les brillants estructures en forma de dit. Les estrelles estan escalfant el gas de la part superior de la torre i creant una ona de xoc, tal com podem apreciar en les zones de la part superior de la nebulosa.

Mentre el gas calent s’expandeix, provoca una pressió del gas fred i fosc. Aquesta intensa pressió comprimeix el gas, fent més fàcil que les estrelles és puguin formar.

La nebulosa de l’Àliga es coneguda com M-16, o també NGC 6611. La imatge va ser pressa el novembre del 2004, des de la càmera de recerca avançada del Telescopi Espacial Hubble, coincidint amb el 15é aniversari del seu llançament. Si voleu observar-la al complert pulseu aquí.

m-16.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.  També més informació, en la noticia d’aquesta web publicada el 20 de febrer de 2007.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juliol 22, 2007 11:36 am

    […] 5 Maig 2007. La nebulosa de l’Àliga.  […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.