WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 13:56:27' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Imatge infraroja d’un braç de material en un disc de formació estel·lar.

Un equip internacional d’astrònoms dirigits per Satoshi Mayama i Ruobing Dong, han fet unes observacions amb el Telescpi Subaru i han enregistrat les primeres imatges infraroges d’un braç corbat de pols que s’estén entre un forat situat en un disc de material situat al voltant d’una jove estrella anomenada 2MASS J16042165-2130284 (J1604). Aquesta característica indica la probable existència de planetes no observats en el forat o espai buit. La imatge ens mostra l’entorn dinàmic on els planetes poden néixer i ens mostra la informació respecte a ls restriccions entre la distància a la qual els planetes es poden formar a partir d’una estrella central.

Les investigacions realitzades durant les últimes dècades, han confirmat que les noves estrelles estan envoltades per discos densos de gas i pols (discos protoplanetaris), dels quals es formen els plantes. Una estrella central entra en una fase activa de formació planetària, quan té pocs milions d’anys. Durant aquest període, els planetes nounats poden esgotar una part del gas i pols situat en el disc, produint un forat dins d’aquest, encara que l’anell exterior segueix persistint. No obstat això, els origens discutibles del forat requereixen de l’observació directa per confirmar aquest procés. Aquesta imatge directa de les estructures, indiquen la possibilitat de la formació d’un planeta en aquesta regió.

Per realitzar aquesta observació, l’equip de recerca, va utilitzar la càmera infraroja HiCIAO (High Constrast Instrment for the Subaru Next Generation Adaptative optics), situat en el telescopi Subaru de 8,2 metres de diàmetre, durant el mes d’abril de 2012. Van obervar la jove estrella J1604, amb una massa similar al nostre Sol, situada en la part superior d’Scorpius, una regió situada a uns 470 anys llum de nosaltres, amb una edat aproximada de 3700 milions d’anys.

El disc té algunes característiques interessants: un gran forat amb una regió asimètrica en el disc i un braç corbat que s’estén per sobre del forat. El braç que emergeix de la regió inerior de la part occidental del disc, comença a estendre corbes cap endins i després en direcció nord-est. És calcula que el radi interior del disc és d’unes 63 UA (Unitats Astronòmiques), amb una inclinació de 10 graus, així mateix, la longitud del braç és d’unes 50 UA.

fig1ee.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari