WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 13:38:12' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

El VISTA observa una nova imatge del cúmul estel·lar 47 Tucanae.

Una nova imatge infraroja presa amb el telescopi VISTA de l’ESO, ens mostra el cúmul globular 47 Tucanae amb un detall sorpenent. Aquest cúmul conté milions d’estrelles, moltes d’elles formant grumolls en el seu nucli, amb unes propietats inusuals. Estudiar els objectes que es troben en els cúmuls com 47 Tucanae, poden ajudar a comprendre com és van formar i com interaccionen aquests estranys objectes. Aqusta imatge disposa de gran profunditat de detalls, gràcies a la gran qualitat del VISTA, que està situat a l’observatori astronòmic Paranal de Xile.

Els cúmuls globulars són grans núvols esfèrics de velles estrelles unides pr la gravetat pròpia. Es troben girant al voltant dels nuclis de ls galàxies, talment com els satèl·lits artificials al voltant de la Terra. Aquests cúmuls d’estrelles contenen poc gas i pols, és creu que la major part ha estat expulsat del cúmul pels vents i explosions de ls estrelles que conté, o que ha estat arrencat pel gas interestel·lar que ha pogut interaccionar amb el mateix cúmul. Qualsevol material romanent és va fusionar per formar estrelles, ja fa milers de milions d’anys.

Situat en la constel·lació austral de Tucana, 47 Tucanae orbita la nostra Via Làctia. Amb uns 120 anys llum de grandària, és tan gran, que tot i la seva distància apreix tan gran com la Lluna plena. Aixopluga milions d’estrelles i és visible a simple vista.

En el garbuix d’estrells sitades en el seu nucli, és troben molts sistemes enigmàtics, incloent fonts de raigs X, estrelles variables, estrelles vampir, estrelles ressagades blaves que brillen d’un mode iniesperadament “normal”, així com petits objects coneguts com a púlsars de mil·lisegon (petites estrelles mortes que giren a una velocitat increíble).

eso1302a.jpg

Si voleu més inormació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari