Els forats negres poden omplir l’univers de vida.

Una investigació recent ens indica que els forats negres no són uns destructors definitius de la “vida”, com sovint descriu la cultura popular. En canvi, el gas calent que s’escampa de les forces dels forats negres, podrien ser una font d’elementes químics que fan possible la vida.

Immediatament després del Big Bang, l’univers contenia només hidrogen i heli. Els elements químics més pesats s’havien de sintetitzar dins de les estrelles, llavors escampar-se a través de l’espai per ser incorporats en estrelles de generacions posteriors amb planetes. Els forats negres poden haver ajudat a distribuir aquells elementes d’un costat a l’altre del cosmos.

Per aquest motiu, els forats negres no són completament destructors de matèria o vida. Fins que el gas no creui el límit conegut com “horitzó d’esdeveniments”, podrà escapar si s’escalfa suficientment.

“Una de les grans preguntes en cosmologia, és saber quanta influència exerceixen els forats negres massius al seu voltant”, comentava en Martin Elvis del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), “aquesta recerca ajudarà a contestar aquesta pregunta”.

Un equip d’astrònoms internacionals ha trobat que els vents calents dels forats negres massius que hi ha en els centres galàctics, poden expandir els elements pesats com el carboni i l’oxigen a través de l’espai existent entre les galàxies.

L’equip dirigit per yair Krongold de la Universidad Nacional Autonoma de Mèxic, ha estudiat el forat negre supermassiu situat en el centre de la galàxia NGC 4051. Varen observar que el gas que s’escapa més a prop del forat negre, del que prèviament s’havia pensat. La font de sortida està situada al voltant de 2.000 radis Schwarzchild des del forat negre, que com a referència són cinc vegades la mida de l’òrbita del planeta Neptú (El radi Schwarzchild és “el punt” del forat negre “sense retorn”. Prop de 7 milions de quilòmetres pel forat negre de NGC 4051).

ngc-4051.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:37 am

    […] 1 Maig 2007. Els forats negres poden omplir l’univers de vida.  […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.

Moved Permanently