Estrella massiva s’infla i després explota.

El 20 d’octubre de 2004, l’astrònom amateur japonès Koichi Itagaki va observar una explosió d’una estrella tant brillant que és va confondre inicialment amb una supernova. L’estrella però va sobreviure dos anys, fins que el 11 d’octubre de 2006, astrònoms amateurs i professionals varen presenciar com l’estrella s’inflava i esmicolava convertint-se en la supernova SN 2006jc.

El grup de recerca dirigit per Stefan Immler del Goddard Space Flight Center de la NASA, amb les observacions del Observatori de Raigs X Chandra han pogut mesurar la quantitat de gas de l’explosió del 2004, equivalent a 0,01 masses solars, aproximadament el pes de 10 vegades el planeta Júpiter.

Segons Immler “L’aspecte interessant de les nostres observacions de SN 2006jc, és que les mesures preses en diferents parts de l’espectre electromagnètic, des del òptic fins al raig X condueixen a les mateixes conclusions”.

Això ha esta una gran sorpresa, ja que obre les portes per entendre com és moren algunes classes d’estrelles.

Totes les observacions suggerien que l’ona de xoc de l’explosió de la supernova arribaria en només unes setmanes a la “closca” del material expulsat dos anys abans. El gas escalfat a milions de graus ejectat per la supernova, va interaccionar produint gran quantitat de raigs X. El satèl·lit Swift va col·laborar amb la recerca i va continuar observant el increment de raigs X durant 100 dies, el període més llarg observat fins ara.

La supernova SN 2006jc va tenir lloc dins de la galàxia UGC 4904 situada a 77 milions d’anys llum de la Terra, en la constel·lació del Linx. La supernova, és una estranya variant del tipus Ib.

sn2006jc_uvot.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 1, 2007 7:14 pm

    […] 2 Maig 2007. Estrella massivas’infla i després explota.  […]

Deixa un comentari