GB 1428+4217, nou record llunyà d’un jet de raigs X.

Aquesta imatge composta ens mostra el “jet” de raigs X més llunyà observat fins ara. Les dades de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, es mostren en color blau, les dades del Very Large Array de la NSF en color porpra i les dades òptiques del Telescopi Espacial Hubble en color groc. El jet va ser produït per un quàsar anomenat GB 1428+4217, que està situat a uns 12.400 milions d’anys llum de nosaltres. L’estructura del jet és molt similar als raigs X i les dades de ràdio observades.

Els gegantins forats negres situats en els centres de les galàxies poden llençar matèria a un ritme molt ràpid, produint el fenomen quàsar. L’energia alliberada en forma de partícules cauen cap el forat negre generant una intensa radiació i poderosos raigs de partícules d’alta energia que és produeixen lluny del forat negre a gairebé la velocitat de la llum. Aquests feixos de partícules poden interactuar amb els camps magnètics o fotons per produir els raigs de radiació.

A mesura que els electrons sobresurten del jet del quàsar, és mouen a través d’un oceà de fotons del medi interestel·lar que queden del romanent del Big Bang. Quan un electró xoca en aquest ràpid moviment amb un d’aquests fotons del fons còsmic de microones, pot augmentar d’energia fins a la regió dels raigs X. Com que el quàsar l’observem tal com era 13.000 milions d’anys enrere, menys d’un 10% de l’edat actual de l’univers, la radiació còsmica de fons era mil vegades més intensa que l’actual, això fa que el raig sigui més brillant i compensa en part l’atenuació a causa de la distància.

gb1428_label_comp.jpg

Si voleu més informació, premu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently