Ecos d’un passat galàctic.

Utilitzant observacions fetes amb els telescopis VLT de l’ESO, el telescopi Gemini Sud i el Canadà-França-hawaii (CFHT), han identificat un nou tipus de galàxia. Amb el sobrenom de “galàxies de mongeta verda”, per la seva inusual aparença, aquestes galàxies irradien en mig de l’intensa llum emesa des del voltant d’enormes forats negres i estan entre els objectes més rars de l’univers.

Moltes galàxies tenen forats negres gegantins en el seu interior, que provoca que el gas del seu intorn brilli amb gran intensitat. De totes maneres, en el cas de les galàxies de mongeta verda, no només brillen en el seu centre, ho fan en tota la galàxia. Aquestes noves observacions ens mostren les brillants regions amb major grandària observades fins ara, regions que és creu estan alimentades per forats negres centrals, anteriorment molt actius, però que sembla s’estan apagant.

L’astrònom Mischa Schirmer, de l’Observatori Gemini, ha estudiat nombroses imatges de l’univers llunyà, localitzant cúmuls de galàxies, però en observar aquest objecte va quedar sorprès, semblava una galàxia però era de color verd. Era diferent a totes les galàxies que havia observat anteriorment.

El nou objecte ha estat anomenat J224024.1-092748. Està situat en la constel·lació d’Aquarius i és troba a una distància d’uns 3.700 milions d’anys llum de nosaltres. Després del descobriment l’equip de Schirmer, va buscar en un llistat de prop de mil milions de galàxies i va localitzar 16 amb propietats similars, que posteriorment va ser confirmades pel telescopi Gemini.

eso1249a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80