No troben a faltar Júpiters en els massius cinturons de cometes ?.

Amb l’observatori espacial Herchel de l’ESA, uns astrònoms han descobert enormes cinturons de cometes que envolten dos sistemes planetaris propers i que podríen acllir una massa semblant a planetes d’una grandària entre Terra i Neptú. El magatzem de cometes podria alhora lliurar el material necessari per formar oceans en els planetes més interns.

En un estudi del Herchel, els científics van localitzar que el cinturó de pols situat al voltant d’una estrella propera anomenada Formalhaut, podrien havber col·lisions entre cometes.

En aquest nou estudi, el Herchel ha localitzat en dos sistemes planetes propers, GJ 581 i 61 Vir, que podrien aixoplugar grans quantitats de runes de cometes.

El Herchel ha localitzat les empremtes de pols freda a 200º C sota zero, en quantitats que signifiquen que aquests sistemes han de disposar almenys de 10 vegades més cometes que en el Cinturó de Kuiper del nostre sistema solar.

GJ 581, o Glieses 581, és un estel de baixa massa, una nana M, el tipus més comú d’estrelles de la nostra galàxia. Estudis anteriors han demostrat qu allotja com a mínim quatre planetes, entre ells un que es troba en una “zona habitable”, on la distància des del Sol central, faria possibl l’existència d’aigua líquida en la seva superfície.

Dos planetes es confirmen al voltant d’estrells del tipus G; 61 Vir, és una mica més massiva que el Sol.

Els planetes en ambdós sistemes es coneixen com “súper-Terres”, cobrint un rang de masses entre 2 i 18 vegades la Terra. Curiosament, però no hi ha cap evidència de planetes gegants de la massa de Júpiter o Saturn en un o altre sistema.

gj581_l.jpg

Si vleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently