Un “cor fosc” que no sembla tan fosc.

Aquestes imatges compostes, enregistrades per dos equips diferents utilitzant el Telescopi Espacial Hubble, ens mostren resultats diferents en relació a la quantitat de matèria fosca, situada en el centre del cúmul de galàxies Abell 520.

La matèria fosca, és una forma invisible de matèria, que els astrònoms dedueixen i que és subjacen al “adhesiu” gravitacional que manté unides les galàxies.

La imatge superior podem observar el cúmul, enregistrada per D. Clowe, amb l’Advanced Camera for Surveys, la qual assigna una quantitat determinada de matèria fosca a Abell 520. El mapa ens mostra una quantitat de matèria fosca, que els astrònoms esperen en relació al nombre de galàxies situades en el seu centre. La densitat de la matèria fosca, de color blau, està encerclada en una línia de punts. En el  mapa s’hi superposen les imatges en llum visble del cúmul.

En la imatge inferior, un segon equip dirigit per Jame Jee, membre de la Universitat de Califòrnia, utilitzant la Wide Field Planetary Camera 2, van detectar un excés inusual de matèria fosca en el seu centre, indicat també en color blau en el centre de la imatge. L’observació va ser sorprenent, ja que els astrònoms esperaven que la matèria fosca i les galàxies haurien d’estar en proporció, fins i tot en els cúmuls de galàxies en interacció.

Aquesta discrepància entre els dos resultats requereix doncs, més observacions i anàlisis.

Els dos mapes de matèria fosca, es van realitzar mitjançant la detecció de la llum procedent d’objects llunyans i que quedava distorsionada pel propi cúmul de gaàxies, un efecte anomenat lent gravitatòria.

Abell 520, està situat a uns 2.400 milions d’anys llum de nosaltres.

hs-2012-42-a-full_jpg.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently