WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 23:47:15' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant d’una manera directa un súper planeta entorn a una estrella massiva.

Un equip internacional d’astrònoms liderats per Joseph Carson (College of Charleston i Max Planck Institute for Astronomy), ha descobert un “súper-Júpiter”, que orbita a l’estrella massiva Kappa Andromedae. Utilitzant l’High Contrast Instrument, instal·lat en el Subaru Next Generation Adaptative Optics (HiCIAO), així com l’Infrared Camera and Spectrograph (IRCS) instal·lada en el telescopi Subaru. L’equip va ser capaç de proporcionar imatges directes del nou exoplaneta situat en una òrbita lleugerament més gran que la de Neptu. L’estrella amfitriona té una massa de 2,5 vegades la del Sol, de manera que és l’estrella de major massa que fins ara s’ha observat un planeta de manera directa, o un objecte de poca massa tipus nana marró.

Les imatges directes d’un exoplaneta són difícils de detectar, ja que la brillantor de l’estrella  central enfosqueix la llum més dèbil emesa d’un planeta en òrbita. Un objectiu important del projecte SEEDS i que aquest equip de recerca en forma part, és explorar centenars d’estrells properes per tal de localitzar planetes extrasolars d’una manera directa, així com els seus discos protoplanetaris o de runa.

L’equip ha utilitzat el Telescopi Subaru amb el seu sistema d’alt contrast, HiCIAO amb AO 188 d’Optica Adaptativa, per localitzar els exoplanetes. Han observat moltes estrelles joves de gran massa i es van concentrar amb l’estrella Kappa Andromedae, situada a uns 170 anys llum de nosaltres. Kappa Andreomedae, és un membre del grup estel·lar Columba, amb unes edats estimades de 30 milions d’anys (en comparació amb l’edat del Sol, d’uns 5.000 milions d’anys).

Kappa Andreomedae b, s’anomena el “súper-Júpiter” (un gegant de gas molt més mssiu que Júpiter), que va ser detectat en observacions independents el gener i juliol de 2012, en quatre longituds d’ona diferents. Comparant les posicions relatives entre els dos períodes de temps, van mostrar que Kappa And b, mostra un “moviment propi comú”, amb la seva estrella amfitriona, el que demostra que els dos objects estan units per la gravetat. Una comparació de brillantor de Kappa And b i les quatre diferents longituds d’ona infraroges, ens mostren els colors similars a altres planetes gasosos situats en altres estrelles.

fig1e.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari