WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 04:38:17' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Poesia en moviment, un rar anell polar en una galàxia.

“Quan la llum és desfà”, aquestes parauls enceten el poema de Shelley, que utilitza les visions de la natura com a símbol de vida en la decadència i el renaixement. És com si hagués previst d’alguna manera la creació d’aquesta nova imatge enregistrada pel Gemini Legacy amb aquest títol. El que el Gemini ha enregistrat, és ni més ni menys que la poesia en moviment; la història acolorida i dramàtica d’una lluita a vida o mort entre dues galàxies en interacció. Tota acció apareix en un marc únic, amb un impressionant anell polar en la galàxia NGC 660 com a focus d’atenció.

Les galàxies amb anells polars, són objctes peculiars. Els astrònoms han observat només un grapat i encara no és coneix en certesa el seu origen. La majoria té un sistema en espiral, que envolta el sistema lenticular. Però NGC 660, que es troba a uns 40 milions d’anys llum de nosaltres en direcció a la constel·lació de Peixos, és l’únic anell polar en una galàxia lenticular situada com la seva galàxia amfitriona. Ens mostra un anell d’estrelles, pols i gas que s’estén desenes de milers d’anys llum a través de l’espai al llarg de l’òrbita gairebé perpendicular al disc principal.

Els models d’estructura de l’anell polar en aquestes galàxies, ofereixen dos escenaris possibles: 1) una fusió entre dues galàxies alineades aproximadament en un angle recte, o 2) quan la galàxia amfitgriona genera marees de material que converteix en un gas ric i l’escampa en un anell en forma espiral.

ngc660_med_legacy.jpg

Si vle més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari