WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 09:09:56' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Localitzat el planeta situat en el sistema estel·lar més proper a la Terra.

Astrònoms europeus han localitzat un planeta amb una massa similar a la Terra orbitant a una estrella sistuada en el sistema Alfa Centauri (el sistema estel·lar més proper a la Terra), també és l’exoplaneta més petit descobert fins ara al voltant d’una estrella semblant al Sol. El planeta va ser detectat utilitzant l’instrment HARPS, instal·lat en el telescopi de 3,6 metres de diàmetre de l’observatori de La Silla del’ESO a Xile.

Alfa Centauri, és una de les estrelles més brillants dels cels australs i el sistema estel·lar més proper al nostre Sistema Solar. Es troba a només 4,3 anys llum de nosaltres. En realitat es tracta d’un sistema estel·lar triple, que consisteix en dues estrelles similars al Sol orbitant properament entre elles, anomenades Alfa Centauri A i B i una dèbil estrella vermella més allunyada coneguda com Pròxima del Centauri. Des del segle XIX, els astrònoms especulaven amb la possibilitat de l’existència de planetes orbitant aquestes estrelles, ja que podria ser el lloc més proper que existiria vida a prop del Sistema Solar, però fins ara no s’havia descobert cap planeta.

“Les nostres observacions s’han prolongat duant més de quatre anys, utilitzant l’instrument HARPS i ha mostrat un petit senyal, però real, que mostra un planeta orbitant Alfa Centauri B, cada 3,2 dies”, ha comentat en Xavier Dumusque, membre de l’Observatori de Ginerba i principal responsable d’aquesta recerca. “Es un extraordinari descobriment, que ha portat al límit la nostra tecnologia!”.

L’equip europeu va detectar el planeta amb petits estiraments en el moviment de l’estrella Alfa Centauri B, generats per l’estirada gravitacional del planeta orbitant. L’efecte diminut, fa que l’estrella és mogui cap endavant i cap enrere, no més de 51 cm per segon (1,8 quilòmetres per hora, més o menys la velocitat d’un bebè quan està gatejant per terra).

eso1241b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari