WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-19 12:38:50' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Les Cefeides, eines cosmològiques.

Aquest gràfic ens mostra la relació període-lluminostat de les Cefeides i que els científics utilitzen per calcular la mida, edat i percentatge de l’expansió de l’univers. Les dades mostrades són del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, que han fet mesuraments molt més precisos fins el moment i que mostren la taxa d’expansió de l’univers que s’utilitza per calcular la distància d’aquestes estrelles polsants, anomenades Cefeides.

Les Cefeides són eines essencials a la cosmologia, ja que permeten mesurar la distància gràcies al que els astrònoms anomenen la relació entre el periode i la seva lluminositat. El moment o període de polsos de les Cefeides, es correlaciona amb la seva brillantor o lluminostat. Una vegada els astrònoms coneixen la brillantor d’una Cefeida, és pot comparar aqust valor, a major distància el valor de la lluminositat disminueix. Mitjançant l’ús d’una sèrie de Cefeides, els astrònoms poden determinar la grandària del nostre univers.

Spitzer va observar 10 Cefeides de la Via Làctia (punts de color groc) i 80 en una de les galàxies properes a nosaltres, el Gran Núvol de Magallanes (punts encerclats). En les longituds d’ona infraroges utilitzades per les càmeres que treballen a l’Spitzer, els efectes d’atenuació de la pols a la llum visible és pràcticament inexistent. A més, la dispersió dels punts en relació al període-lluminositat és tan petita que les estrelles individuals es poden fer servir per determinar distàncis molt més precises que les mesures individuals fetes a la Terra en la regió òptica de l’espectre. Aquestes dues avantatges per si sols han permès als investigadors utilitzar les observacions de l’Spitzer per observar les Cefeides i tornar a calibrar l’edat, la grandària i la taxa d’expansió de l’univers.

pia15819.jpg

Si vole més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari