WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-18 04:53:29' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Galeria de nebuloses planetàries.

Aquesta galeria ens mostra quatre nebuloses planetàries situades en el nostre veïnat estel·lar, observades per l’Observatori de raigs x Chandra de la NASA. Les nebuloses que podem observar, són: NGC 6543 coneguda com l’Ull de Gat, NGC 7662, NGC 7009 i NGC 6826. En cada cas, l’emissió de raigs X que ha enregistrat el Chandra, corespon al color porpra i la llum visible presa pel Telescopi Espacial Hubble, corresponen als colors vermell, verd i blau.

La primera part d’aquest estudi, publicat en un document on és mostren 20 nebuloses planetàries situades a uns 5.000 anys llum de nosaltres. El document també inclou catorze planetàries més, situades a altres distàncies diferents.

Una nebulosa planetària representa la fase final de l’evolució estel·lar, d’una estrella semblant al Sol, després de diversos milers de milions d’anys de vida. Quan una estrella com el Sol, comsumeix tot l’hidrogen del seu nucli, s’expandeix com una gegant vermella, amb un radi que s’incrementa entre desenes i centenars de vegades. En aquesta fase, l’estrella llança a l’exterior la major part de les seves capes exteriors, deixant finalment un nucli calent que ràpidament és contraurà fins a formar una densa estrella nana blanca. Un ràpid vent estel·lar que sorgeix del nucli calent expulsa l’atmosfera, empenyen a l’exterior i generant d’aquesta manera aquests curioses estructures en forma de closques filamentoses observades amb telescopis òptics.

La difusa emissió de raigs X correspon al 30% del total que emeten les nebuloses planetàries, segons ha observat el Chandra i que generen una ona de xoc en forma de vent, que xoca ràpidament amb l’atmosfera préviament expulsada. Les noves dades d’aquesta recerca ens mostren que les imatges òptiques de la majoria de les nebuloses planetàries amb aquesta difusa llum de raigs X, mostren closques compactes amb les vores molt intenses, envoltades per halos més febles. Totes aquestes closques compactes que han observat tenen unes edats aproximades de 5.000 anys.

pne.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari