WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 07:25:39' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

ALMA localitza una sorprenent estructura espiral.

Utilitzant el conjunt de telescopis ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), uns astrònoms han descobert una inesperada estructura totalment espiral, en el material que envolta la vella estrella R Sculptoris. Es tracta de la primera vegada que es troba aquest tipus d’estructura alhora que també el seu embolcall esfèric, situat al volant d’una estrella gegant vermella. També és la primera vegada que els astrònoms han aconseguit enregistrar informació tridimensional d’una manera complerta respecte aquesta espiral.

Probablement, l’estranya forma va ser generada per una estrella companya amagada que orbita l’estrella gegant vermella. Aquesta recerca, és un dels primers treballs científics de l’ALM, que ha estat publicat a la revista Nature.

Degut que s’expulsen grans quantitats de material, les estrelles gegants vermelles com R Sculptoris aporten la major part de la pols i gas que formen part de la matèria primera de futures generacions d’estrelles, sistemes planetaris i posterorment vida.

Fins i tot en la fase més primerenca d’aquesta observació, ALMA va superar de molt a altres obervatoris submil·límétrics. Observacions anateriors mostraven clarament un embolcall esfèric al voltant de R Sculptoris, però no s’havia detectat ni l’estructura espiral ni l’estrella companya.

eso1239a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari