WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-25 22:18:05' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Els telescopis de l’ESO observen, que els pesos pesats estel·lars no viuen sols.

Una nova recerca de l’Observatori Europeu Austral (ESO) en concret, del Very large Telescope (VLT) ha mostrat que la majoria de les estrelles més brillants de gran massa, que impulsen l’evolució de les galàxies, no viuen soles. Gairebé tres quartes parts d’aquestes estrelles poden tenir una companya propera, molt més del que es pensava fins ara. Sorprenentment la major part d’aquestes parelles també estan experimentant les interaccions perjudicials, com ara la transferència de massa d’una estrella a l’altra, de manera que és creu que prop d’un terç d’aquestes estrelles poden arribar a fusinonar-se per formar una sola estrella.

L’univers és un lloc divers on podem observar moltes estrelles molt diferents al nostre Sol. Un equip internacional ha utilitzat el VLT per estudiar el que es coneix com estrelles del tipus O, les quals tenen molta temperatura, massa i brillantor. Aquestes estrelles tenen una vida molt curta i violenta i tenen un paper molt important en l’evolució de les galàxies. També estan vinculades als fenòmens extrems, com poden ser les explosions de raigs gamma, o les “estrelles vampirs”, on una estrella companya més petita xucla la matèria de la superfície de la seva estrella veïna més gran.

“Aquestes estrelles són enormes gegants”, ha comentat l’Hugues Sana, membre de la Universitat d’Amsterdam i autor principal d’aquesta recerca. “Aquestes estrelles tenen 15 o més vegades la massa del nostre Sol i poden ser fins a un milió de vegades més brillants. Aquestes estrelles són tan calentes que brillen amb una brillant llum blava-blanca i tenen temperatures superficials de més de 30.000 graus Celsius”.

Els astrònoms han estudiat una mostra de 71 estrelles del tipus O i les respectives estrelles individuals o parelles (binaries) de sis grups d’estrells joves properes a la nostra Via Làctia, la majoria d’aquestes observacions amb el VLT.

En analitzar la llum que prové d’aquestes estrelles amb major detall, l’equip ha descobert que el 75% de totes les estrelles del tipus O, formen part d’un sistema binari, una proporció molt més alta de la que és coneixia fins ara. Més important però que això, ha estat detectart una gran proporció de parelles que estan prou a prop com per interactuar (a través de fusions estel·lars o de transferència de masses, de les anomenades estrelles vampirs) i que aquest percentatge també era més gran de l’esperat.

Les estrelles del tipus O, representen tan sols l’u per cent de les estrelles de l’univers, però els seus fenòmens de violència associada tenen un efecte desproporcionat en el seu entorn. Els vents i les descàrregues provinents d’aquestes estrelles poden aturar la formació de noves estrelles, les seves extraordinàries radiacions, així com el resplendor de les brillants nebuloses o l’enriquiment amb els elements pessats essencials de la vida formen part dels seus processos de vida. Les estrelles del tipus O, per tant estan implicades en molts dels mecanismes que impulsen l’evolució de les galàxies.

eso1230a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari