Les Plèiades vistes pel telescopi infraroig Spitzer.

Les set germanes filles del gegant Atlant i de Plèione, conegudes amb el nom astrònomic de cúmul obert de les Plèiades M-45, les podem observar dins d’un núvol de gas, amb una imatge presa pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA.

Les Plèiades estan situades a més de 400 anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació de Taurus. Aquestes estrelles van néixer fa uns 100 milions d’anys, quan a la Terra estava plena de dinosaures. Això vol dir que són estrelles molt més joves que el nostre Sol, que hores d’ara té uns 5.000 milions d’anys.

A part de les set germanes, Asterope, Merope, Electra, Maia, Taygete, Celaeno i Alcyone, hi conviuen en aquest cúmul milers de petites estrelles, així com també moltes de la mateixa grandària que el nostre Sol. De fet, alguns científics creuen que el nostre Sol va néixer en una regió plena d’estrelles com les Plèiades, abans d’emigrar cap una regió més solitària.

En aquesta nova imatge d’aquest cúmul estel·lar, podem veure una teranyina de filaments, pintats de colors grocs, verds i vermells, que constitueixen la pols associada al núvol a través del qual podem observar la llum de les estrelles.

La regió amb més densitat del núvol apareix en color groc i vermell, mentre que les parts més difuses es mostren en matisos verds.

En aquesta imatge, el telescopi Spitzer ens mostra estrelles nanes marrons, així com també petits discos de runa planetària. John Stauffer membre de la missió Spitzer, comenta que “la visió infraroja del Spitzer ajuda a estudiar millor les regions més fredes i menys massives, que són per tant, més dèbils a l’observació amb llum visible”. Stauffer admet que el cúmul de les Plèiades, és un laboratori perfecte per entendre l’evolució de les estrelles.

pleiades.jpg

Per més informació, pulseu aquests enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:40 am

    […] 18 Abril 2007. Les Plèiades vistes pel telescopi infraroig Spitzer.  […]

Deixa un comentari