La nebulosa Quadrada Vermella.

Astrònoms de Pasadena varen anunciar el passat dia 11 d’abril, l’arribada d’un nou membre al panteó d’objectes celestes exòticament bonics. Batejat com a nebulosa Quadrada Vermella, per Peter Tuthill responsable del grup encarregat de l’estudi d’aquest objecte. Aquest objecte va ser fotografiat amb el telescopi del Observatori Palomar de 5 metres de diàmetre i el Telescopi de Hawaii Keck II.

El descobriment va ser publicat en l’edició del dia 13 d’abril de 2007 de Science, amb un article anomenat “Una nebulosa bipolar simètrica al voltant de MWC 922″, escrit per Tuthill des de la Universitat de Sydney.

L’article fa referència a l’estudi d’una estrella anomenada MWC 922 situada en la constel·lació de Serpens. La imatge mostrada, combina dades preses en llum d’infraroig proper (1,6 microns) i ens mostra una regió de l’espai d’una grandària aparent de 30,8 segons d’arc. Com que la perifèria exterior de l’estrella és molt dèbil, la imatge s’ha processat i s’ha millorat per tal de contemplar amb detall la seva estructura.

El que més crida l’atenció, és l’espectacular simetria de les línees que s’encreuen. Això fa que la nebulosa Quadrada Vermella, sigui l’objecte més simètric observat fins l’actualitat.

L’estructura d’aquesta nebulosa, és basa en dues cavitats idèntiques de forma cònica amb els vèrtex oposats. A més, és veu acompanyada amb uns esglaons lineals força definits. També podem observar una sèrie de “fibres radials dèbils” com les dents d’una pinta. Aquestes estructures regulars, és veuen rarament en nebuloses i és suposa que el seu origen prové de les ones de xoc d’un disc interior que esta al voltant de l’estrella.

Segons James Lloyd, coautor de l’estudi, “No estem dient que l’estrella MWC 922 responsable de la nebulosa estigui a punt d’explotar com una supernova. Però tampoc no ho descartem, en tot cas pot ser una demostració de com és formen aquestes nebuloses”.

Caldrà estar atents a la evolució d’aquesta fascinant nebulosa i l’estrella que esta en el seu cor.

La imatge va ser presa amb el sistema d’òptica adaptativa del Mount Palomar, construïda per Caltech Optical Observaotires depenen del Jet Propulsion Laboratory, així com també amb la càmera infraroja de la Universitat de Cornell.

nebulosa-quadrada.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:43 am

    […] 17 Abril 2007. La nebulosa Quadrada Vermella.  […]

Deixa un comentari