WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 14:05:38' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Descoberta la galàxia més llunyana, a l’albada còsmica.

Un equip d’astrònoms dirigits per Takatoshi Shibuya, el Dr. Nobunari Kashikawa, el Dr. Kazuki Ota, i el Dr. Massanori Lye, utilitzant  el telescopi Subaru i els telescopis Gemini, han detectat la galàxia més llunyana observada fins ara, SXDF-NB 1006-2, que és troba a una distància de 12.910 milions d’anys llum de nosaltres.

Aquesta galàxia está una mica més lluny que GN-108036, que el mateix telescopi Subaru va descobrir fa algun temps. A més, l’equip d’investigació va comprovar que la proporció de gas d’hidrogen neutre a l’univers primerenc de 750 milions d’anys, era més gran del que hi ha avui dia. Aquestes descobertes ens ajuden a compendre la naturalesa de l’univers que existia a “l’albada còsmica”, quan la llum dels antics objectes celestes i les seves estructures van aparéixer de la foscor.

Els astrònoms pensen que el nostre univers va començar fa uns 13.700 milions d’anys després del Big Bang. La temperatura extrema i la densitat d’aquesta “bola de foc” va disminuir ràpidament de la mateixa manera que el seu volum augmentava. El plasma còsmic calent, compost principalment per protons i electrons es va recombinar per formar àtoms neutres d’hidrogen, després dins dels 380.000 anys següents al Big Bang i que va ser el començament de la còsmica “edat fosca”. A partir de llavors, el gas va continuar refredant-se i fluctuant en la seva densitat, al voltant de 200 a 500 milions d’anys després del Big Bang, les regions denses dels núvols d’hidrogen neutre és van col·lapsar sota la seva pròpia gravetat i es van formar les primeres estrelles i galàxies.

La radiació d’aquella primera generació d’estrelles va començar a escalfar i reionitzar l’hidrogen a l’espai i generar la reionització de l’univers sencer. Aquesta va ser l’era de la “reionitzacó còsmica”, o “l’albada còsmica”. L’equip de recerca centra la seva investigació en la identificació de l’època d’aquesta aurora còsmica, en un esforç per respondre les principals qüestions astronòmiques respecte la història del nostre univers.

En la imatge del requadre superior esquerra podem observar la recent galàxia descoberta, SXDF.NB 1006-2.

fig2e.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari