WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-04-25 10:42:32' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La galàxia del Molinet.

Aquesta imatge de la galàxia del Molinet, o Messier 101, cobina les dades obtingudes amb infraroig, visible, ultraviolat i raigs X, que provenen dels telescopis espacials de la NASA. Aquesta visió multi-espectral ens mostra estrelles joves i velles que es troben distribuides uniformement al llarg dels braços espirals. La imatge composta ens permet observar les característiques que els astrònoms estudien en diferents longituds de l’espectre. Es com observar alhora, amb una càmera normal, una ultravilada, amb ulleres de visió nocturna i visió de raigs X d’una sola vegada !.

La galàxia del Molinet es troba en la constel·lació de l’Ossa Major. Es tracta d’una galàxia  un 70% més gran que la nostra Via Làctia, amb una grandària d’uns 170.000 anys llum i que es troba a uns 21 milions d’anys llum de nosaltres. Això significa que la veiem tal com era, molts milions d’anys abans que els humans comencecin a caminar.

Els colors vermell de la imatge ens mostra la llum infraroja, tal com l’observa el Telescopi Espacial Spitzer. Ens mostren les regions amb més temperatura emesa pels polsosos braços galàctics on neixen les estrelles.

El color groc ens mostra la llum visible observada pel Telescopi Espacial Hubble. La major part d’aquesta llum correspon a les estrelles, així com els braços de pols observats en infraroig.

Les regions de llum ultraviolada, correspon a les joves i calentes estrelles que s’han format al voltant d’un milió d’anys. Aquestes dades s’han aconseguit amb el Galaxy Evolution Explorer (GALEX).

Finalment les regions més calentes apareixen en color porpra i que l’Observatori de raigs X Chandra, ha enregistrat el gas calent situat a una temperatura aproximada d’un milió d graus i que prové del material en col·lisió situat al voltant del forat negre.

sig12-005_inline.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari