Els braços misteriosos de M106.

Utilitzant el quartet de telescopis situats a l’espai, els astrònoms de la Universtiat de Maryland han resolt un misteri que feia 45 anys envoltava l’estructura de la galàxia M106.

L’equip dirigit per Yxuan Yang, a aprofitat els recursos de l’Observatori de raig X Chandra, el Telescopi Espacial Spitzer, el Telescopi Espacial Hubble tots de la NASA i el Telescopi de raig X Newton XMM de l’Agencia Espacial Europea (ESA).

La galàxia M106, anomenada en el catàleg NGC amb el número 4258, és una gran galàxia espiral situada a 23,5 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Canes Venatici. En les imatges amb llum visible podem observar dos grans braços que surten del nucli cap enfora. Aquests braços estan formats bàsicament per estrelles joves i brillants, que il·luminen el gas del interior dels mateixos braços.

Segons Andrew Wilson, menbre del mateix equip de recerca “En les imatges amb raig X, podem observar dues estructures idèntiques semblants a aparicions fantasmagòriques dels braços visibles”.

Aquestes estructures anomenats “braços anòmals” consten principalment de gas. L’origen d’aquests braços anòmals és avui un trencaclosques per l’astronomia. Segons Yang, “Ha estat un misteri des que és varen descobrir durant els anys 1960″.

Analitzant les dades del Newton XMM, Spitzer i el Chandra, sembla haver-se confirmat que aquests braços fantasmagòrics, representen regions de gas que estan escalfats violentament per les ones de xoc de l’estrelles.

Aquesta imatge de M106 (NGC 4258), és una combinació de les dades òptiques del Digitized Sky Survey que proporciona el color groc, les senyals de radio del Very Large Array que incorpora el color morat, les dades del telescopi de raig X Chandra que codifiquen el color blau i l’aportació de les dades del telescopi infraroig Spitzer que inclou el color vermell. Els dos braços anòmals, que no són visibles a longituds d’ona òptica, els veiem amb els colors morat i blau.

m106.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Juny 1, 2007 7:15 pm

    […] 15 Abril 2007. Els braços misteriosos de M106.  […]

Deixa un comentari