WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-29 16:28:29' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Observant un feble cúmul estel·lar més enllà de la Via Làctia.

Un equip d’astrònoms nord-americans, canadencs i xilens han descbert un cúmul de febles estrelles orbitant la Via Làctia i que il·lumina amb una proporció equivalent a 120 estrelles similars al Sol. Aquest cúmul, anomenat Muñoz 1, va ser descobert a prop d’una galàxia nana de la Via Làctia, utilitzant el telescopi del Canada, França i Hawaii (CFHT) i confirmat mitjançant pel Telescopi Keck II, tots dos situats al cim del Mauna Kea a Hawaii.

“Ha estat interessant observat aquest tènue cúmul globular”, ha comentat en Ricardo Muñoz, astrònom de la Universitat de Xile i descobridor d’aquest cúmul. Un cúmul globular és una agrupació esfèrica d’estrelles unides per la gravetat mútua i que orbiten entorn d’una galàxia.

“Mentre estava observant la galàxia nana de l’Ossa Menor, vaig observar un objecte minúscul a prop”, ha comentat en Muñoz. La majoria dels cúmuls globulars disposen d’unes 100.000 estrelles o més. Per aquest motiu, el fet d’observar-ne un de només 150, ha fet que en Muñoz comentés que “això és molt sorprenent”.

L’astrònoms de Yale, Marla Geha, ha comentat, “Hi han estrelles individuals amb una massa superior a aquest cúmul globular”. Això indica que el cúmul globular Muñoz 1, és el més feble observat fins ara.

munoz1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari