El Herchel observa un filament galàctic de noves estrelles.

L’Observatori Espacial Herchel ha descobert un gegantí cúmul galàctic ple de filaments incandescents carregats amb milers de milions de noves estrelles. Els filaments connecten dos cúmuls de galàxies que, juntament amb un tercer grup donaran pas a un dels supercúmuls de galàxies més grans de l’univers.

Aquests filaments són la primera estructura d’aquest tipus que s’han estudiat i que estan situats en una època crítica d’acumulació on les colossals estructures de galàxies, anomenades supercúmuls van començar a prendre forma. El resplendent pont galàctic ens ofereix als astrònoms una oportunitat única per explorar com evolucionen les galàxies i es fusionen per formar aquests supercúmuls.

“L’observació d’aquest filament ens proporciona la oportunitat d’observar la formació estel·lar, veiem com es relacionen les galàxies amb el supercúmul que ens envolta”, ha comentat en Kristen Coppin, astrofísic de la Universitat McGill del Canadà i responsable d’aquest article.

“Aquest pont lluminós de formació estel·lar de formació estel·lar ens dóna una visió de om evoluciona una estructura còsmica a gran escala i com ens afecta en la evolució de les galàxies individuals que conviuen dins d’aquesta estructura”, comenta en Jim Geach, coautor de la recerca.

El filament intergalàctic, que conté centenars de galàxies s’estén per uns 8 milions d’anys llum i uneix dos dels tres cúmuls que formen part d’aquest supercúmul, conegut com a RCS2319. La llum d’aquest supercúmul ha trigat en arribar a nosaltres un set mil milions d’anys aproximadament.

La quantitat de llum infraroja que surgeix entre el filament d’aquestes galàxies equival aproximadament a 1.000 masses solars per ay. En comparació, la nostra galàxia, la Via Làctia, està produint al voltant d’una massa solar de noves estrelles per anys.

nhsc2012-009a-ti.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari