Centaurus A, observada d’una manera més intensa.

L’estranya galàxia Centarus A, ha estat enregistrada en aquesta nova imatge per l’Observatori Europeu Austral. Amb un temps d’exposició de més de 50 hores, és probablement la imatge amb més detall obtinguda fins ara d’aquesta peculiar galàxia. Va ser obtinguda amb la Wide Field Imager (WFI) instal·lada en el telescopi de 2,2 metres de diàmetre MPG/ESO, situat a l’observatori de La Silla, a Xile.

Centaurus A, també és coneguda com NGC 5128, és una galàxia el·líptica massiva molt peculiar, amb un forat negre supermassiu situat en la seva regió central. Es troba a una distànca de 12 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació austral de Centaurus. Aquesta galàxia té la particularitat de ser la galàxia amb l’emissió més inensa en senyals de ràdio. Els astrònoms creuen que del brillant nucli, sorgeixen les fortes emissions d’ones de ràdio i els fluxos energètics de Centaurus A, que estan produïts per un forat negre central amb una massa aproximada de 100 milions de vegades la del Sol. La matèria es troba tan densa en aquesta regió central, que allibera enormes quantitats d’energia a mesura que cau dins del mateix forat negre.

La imatge s’ha obtingut amb l’instrument WFI, el qual no permet apreciar la naturalesa sencera d’aquesta galàxia el·líptica, mostrant la forma més allargada de les regions exteriors i més dèbils. La brillantor que registra la major part d’aquesta imatge, prové de centenars de milers de milions d’estrelles velles i fredes. A diferència d’altres galàxies el·líptiques, les suaus estructures de Centaurus A, es troben pertorbades per una àmplia banda irreglar de material fosc que a la seva vegada enfosqueix el centre de la galàxia.

eso1221a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari