SN 2010jl: una supernova molt brillant.

Les observacions de l’Observatori de raigs X Chandra de la NASA, han proporconat la primera evidència en rais X , d’una ona de xoc d’una supernova a través d’un capoll de gas que envolta a l’estrella que va explotar. Aquest descobriment podria ajudar als astrònoms a comprendre per què algunes supernoves són molt més poderoses que d’altres.

El dia 3 de novembre de 2010, una supernova va ser descoberta a la galàxia UGC 5189A, que es troba a uns 160 milions d’anys llum de nosaltres. utlitzant les dades del telescopi All Sky Automated Survey situat a Hawaii, els astrònoms van determinar que l supernova va explotar a principis d’octubre de 2010.

Aquesta imatge composta d’UGC 5189A, ens mostra les dades en raigs X del Chandra en color porpra i les òptiques preses pel Telescopi Espacial Hubble en colors vermell, verd i blau. SN 2010jl, és una font molt brillant en raigs X situada en la part superior de la galàxia.

L’equip d’investigados van utilitzar el Chandra per observar aqusta supernova el mes de desembre de 2010 i novament l’octubre de 2011. La supernova ha estat un dels objects més brillants observats en raigs X.

En llum visible, SN 2010jl era unes deu vegades més lluminosa que una típica supernova, resultant del col·lapse d’una estrella massiva. Diferents explicacions han estat proposades per explicar aquestes energètiques supernoves, (1) incloen-hi la interacció de l’ona expansiva de la mateixa supernova amb una densa regió de matèria situada al voltant de l’estrella pre-supernova, (2) la radioactivitat resultant de la inestabilitat de la supernova (provocada per la conversió dels raigs gamma en parells de partícules i anti-partícules), (3) o les emissions alimentades per una estrella de neutrons amb un camp magnètic inusualment potent.

sn2010.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80