Efectes de les llunes als anells.

Les llunes de Saturn Dafne i Pan, ens mostren els seus efectes gravitatoris en els anells del planeta i que podem observar en aquesta imatge capturada per la sonda Cassini de la NASA.

Dafne amb una grandària de 8 quilòmetres, està situat a l’esquerra de la imatge, entre les òrbites de la Divisió de Keeler i l’anell A. L’atracció gravitatòria de la lluna pertorba les òrbites de les partícules de l’anell A, formant unes estructures sinouoses que esculpeixen unes ones que es mouen tant en el pla de l’anell (radial) com en fora del mateix pla del’anell, tal com podem observar en altres imatges.

Pan amb 28 quilòmetres de grandària, el veiem en la part superior dreta de la imatge, entre les òrbites de la Divisió d’Encke i l’anell A. Els efectes de la gravetat d’aquesta lluna generen una regió fosca situada al voltant del mateix satèl·lit Pan.

Aquesta imatge va ser aconseguida en direcció sud, il·luminada pels anells amb uns 6 graus per sota del pla de rotació.

La imatge va ser presa en llum visible amb la càmera d’angle estret  situada a bord de la sonda Cassini, el passat dia 3 de juny de 2010, des d’una distància de 529.000 quilòmetres. La resolució de la imatge és d’uns 3 quilòmetres per píxel.

pia14608.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80