Mesurant la brillantor infraroja.

Aquest gràfic ens mostra el procés pel qual els astrònoms que treballen amb el Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, han detectat per primera vegada la llum d’un planeta súper-Terra.

El planeta orbita molt a prop de l’estrella 55 Cancri, fins ara cap telescopi havia aconseguit observar la llum que no fos de la mateixa estrella. Ara els astrònoms combinant la llum del sistema (estrella-planeta) a través d’una nova tècnica, ha permès observar la dèbil llum que ens mostra l’existència del planeta.

El planeta anomenat 55 Cancri e, és va identificar per primera vegada amb un “trànsit” al passar per davant de la seva estrella. Això va fer bloquejar una fracció de la llum de l’estrella que és proporcional a la grandària del planeta.

La detecció de la llum del planeta és molt difícil. Quan el planeta passa per darrera de la seva estrella (una ocultació), hi ha una lleugera disminució de la llum total, que correspon a la llum del mateix planeta, només unes poques parts per milió. A la llum infraroja, la brillator tèrmica del planeta és molt més evident, de manera que es pot observar millor l’ocultacó.

Aquesta ocultació amb llum infraroja ha estat detectada pel Spitzer i ha proporcionat per primera vegada als astrònoms, poder mesurar la llum d’aquest petit planeta ( al voltant de dues vegades la grandària de la Terra). Aquests mesuraments ajudaran als astrònoms a determinar les característiques del planeta.

ssc2012-07d_inline.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:41 pm

    […] 14 Maig 2012. Mesurant la brillantor infraroja. […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80