Els forats negres massius poden fer disminuir la formació estel·lar.

L’Observatori Espacial Herchel ha demostrat que les galàxies amb poderosos forats negres actius en els seus nuclis, produeixen menys estrelles que les galàxies amb forats negres menys actius. Els resultats són els primers en demostrar que els forats negres galàctics, aturaven la formació d’estrelles quan l’univers tenia menys de la meitat de l’edat actual.

El Herchel és una missió de l’Agencia Espacial Europea, amb importants contribucions de la NASA.

“Volem saber com la formació estel·lar i l’activitat d’un forat negre estan vinculades”, ha comentat en Mathew Page, membre de la University College London i del Mullard Space Science Laboratory i principal responsable d’aquesta recerca. “Els dos processos augmenten en un conjunt, fins a cert punt, tot i que els forats negres més actius semblen apagar la formació d’estrelles”.

Els forats negres supermassius amb un pes de milions de vegades la massa solar, es creu que resideixen en els centres de les grans galàxies. Quan el gas cau dins d’aquests monstres, el material s’accelera i s’escalfa al voltant del forat negre, alliberant grans fluxos d’energia. Al començament de l’univers, els forats negres gegants i lluminosos, anomenats nuclis galàctics actius, eren sovint més brillants i amb més energia. La formació d’estrelles també era més activa en aquell temps.

Els estudis de ls galàxies properes, suggereixen que els forats negres actius poden desccelerar la formació estel·lar. L’augment de massa dels forats negres centrals, probablement dispersen les reserves galàctiques del gas fred, necessàri per la formació de noves estrelles. Aquest estudi només ha propocionat una “instantània” en el temps, però deixa clara la relació general entre els nuclis galàctics actius de les galàxies i la seva formació d’estrelles, sobretot en la història còsmica de la formació de galàxies.

647411main_pia15625-673.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently