El VISTA observa un eixam d’estrelles.

Aquesta nova imatge de Messier 55, obtinguda amb el telescopi infraroig de rastreig  VISTA, podem observar milers d’estrelles atepeïdes com un eixam d’abelles. A més d’estar concentrades en un espai relativament petit, aquestes estrelles són de les més velles de l’univers. Els astrònoms estudien Messier 55 i d’altres objectes tan vells, anomenats cúmuls globulars, per tal de saber com evolucionen les galàxies i com envelleixen les estrelles.

Els cúmuls globulars és mantenen unides en un estret espai de forma esfèrica degut a la seva gravetat. A Messier 55, les estrelles estan especialment atepeïdes: aproximadament cent mil estrelles “s’apilen”  en una esfera amb un diàmetre de només 25 vegades la distància entre el Sol i el sistema estel·lar Alpha Centauri.

S’han detectat aproximadament 160 cúmuls globulars situats al voltant de la nostra galàxia, la Via Làctia, la majoria situats en la regió central de la galàxia.

Observant les estrelles d’aquests cúmuls globulars, s’ha descobert que es van formar en la mateixa època (aproximadament 10 mil milions d’anys), d’un mateix núvol de gas. Degut que aquest procés formatiu va tenir lloc poc milers de milions d’anys després del Big Bang, la composició de tot el gas, era molt senzill i lleuger: hidrogen, juntament amb heli i quantitats molt petites d’elements químics més pesats  com l’oxigen i nitrogen.

eso1220a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80