Cygnus X, el vol d’un jove cigne.

Caòtiques xarxes de gas i pols, ens assenyalen les properes generacions d’estrelles massives que és formen en aquesta regió propera a la jove estrella Cygnus X. Aquesta imatge ha estat enegistrada per l’Observatori Espacial Herchel de l’ESA.

Cygnus X, és una regió extremadament activa de formació estel·lar situada a uns 4.500 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Cygnus.

La visió infraroja del Herchel, ajuda als astrònoms a localitzar les regions on la pols lleugerament escalfada per les estrelles, ens asenyalen els núvols de gas, on les noves generacions d’estrelles s’estan formant.

Les brillants regions ens indiquen les zones on grans estrelles s’han format recentment fora dels turbulens núvols, especialment evidents en aquesta caòtica xarxa de filaments els podem observar en la part dreta de la imatge.

Aquí, els nusos densos de gas i pols s’ajunten amb els filaments i es col·lapsen per formar noves estrelles, on uns estructures similars a bombolles s’ha trencat com a conseqüència de la immensa radiació.

En el centre de la imatge, la intensa radiació i els poderosos vents estel·lars de ls estrelles, observades pel Herchel s’ha aclarit per observar el material interestel·lar que s’il·lumina amb un color blavós.

La part esquerra de l imatge, està dominada per una columna de gas, en  una forma que s’assembla al coll d’un cigne.

herschel_cygnusx_04052012_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently