El Telescopi Subaru, ens mostra un llunyà proto-cúmul galàctic.

Utilitzant el Telescopi Subaru, un equip d’astrònoms dirigits per Jun Toshikawa, Dr. Nobunari Kashikawa i el Dr. Kazuaki Ota, han descobert el proto-cúmul de galàxies més llunyà observat fins ara, i que existia fa mil milions d’anys després del Big Bang. Aquest proto-cúmul forma part dels avantpassats dels massius cúmuls de galàxies que existeixen avui dia. El descobriment d’aquest proto-cúmul ens mostra un univers primerenc i com han evolucionat a gran escala les estructures de les galàxies.

En un univers proper o “local”, en una àrea d’uns 380 milions d’anys llum al voltant de nosaltres, hi ha molts cúmuls de galàxies, que uneixen gravitacionalment entre 100 i 1000 galàxies cadascún. Aquests cúmuls estan connectats entre si i formen una enorme xarxa coneguda com “estructura a gran escala” de l’univers. Aquests configuracions plantegen algunes preguntes fonamentals: Com i quan es formen aquestes estructures en la història de l’univers ?.

Els astrònoms creuen que l’univers va començar amb una massa homogènia que es va estendre gairebé d’una manera uniforme. Petites fluctuacions en la distribució de la massa inicial va motivar un augment de la gravetat i a través de 13.700 milions d’anys de vida de l’univers, s’han produït aquestes estructures de cúmuls. Degut que els cúmuls contenen un major nombre de galàxies velles i massives que les que trobem en galàxies aïllades, els astrònoms especulen que els cúmuls podrien afectar significativament la evolució de les mateixes galàxies. Per tant, la comprensió de les característiques de la formació dels cúmuls, és un pas essencial per abordar les qüestions claus de la formació de l’estructura de ls galàxies. Una part necessària en aquest procés es la investigació de totes les etapes de la formació, fins a la seva fi, de manera que l’actual equip de recerca ha fet un especial èmfasi en estudiar el naixement d’aquests cúmuls.

En la imatge de l’esqurra podem observar la distribució de les galàxies tal com eren fa 12.700 milions d’anys. Els cercles de color blanc representen les galàxies, així com la seva grandària representa la lluminositiat de les mateixes. El contorn de color representa la densitat, el color vermell indica una major densitat. La regió més vermella apareix en la part inferior de la imatge.

En la imatge de la dreta, observem una ampliació del mapa, que ens mostra l’àrea situada al voltant del cúmul.

fig1e.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently