Un viatge polvorenc al voltant de la Via Làctia.

Una nova imatge de la regió que envolta la nebulosa de reflexió Messier 78, situada al nord del Cinturó d’Orió i que ens mostra com s’entrellacen al igual que un collaret de perles, els núvols de pols còsmica. Les observacions s’han fet amb el telescopi APEX  (Atacama Pathfinder Experiment), utilitzant el càlid resplendor dels grans de pols interestel·lar que mostren als astrònoms el lloc on es formen les noves estrelles.

La pols ens amaga una part d’aquest bonic objecte, que pot semblar poc interessant. Però en aquesta imatge de Messier 78 i el seu entorn, podem observar la radiació de les partícules de pols a l’espai interestel·lar en longituds d’ona submil·limetriques que mostren l’enlluernament de la pols. La pols es important pels astrònoms, ja que els densos núvols de gas i pols que indiquen el lloc del naixement de noves estrelles.

En el centre de la imatge podem observar Messier 78, també coneguda com NGC 2068. Observada en llum visible, aquesta nebulosa de reflexió la veiem amb una brillantor en color blau pàl·lid que prové de la llum reflectida de les estrelles des dels núvols de pols.

La imatge de l’APEX, indica que les observacions fetes amb el visible estan enregistrades amb una tonalitat taronja. Al ser sensibles a longitud d’ona més llargues, ens mostren la suau brillantor de les denses estructures fredes de pols, algunes d’aquestes estructures estan per sota dels -250º C. En aquesta franja de llum visible, la pols fosca i opaca i per tant, els telescopis com l’APEX ens mostren les regions tan importants com són els núvols de pols, on neixen les estrelles.

eso1219a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80