Un forat negre enxampat en un homicidi estel·lar.

Uns astrònoms han aconseguit l’evidència més directa d’un forat negre supermassiu triturant una estrella propera. El Galaxy Evolution Explorer de la NASA, un observatori espacial, així com el telescopi Pan-STARRS 1, situat en el cim de Haleakala a Hawaii, han ajudat a identificar aquestes restes estel·lars.

Els forats negres supermassius, amb un pes de milions o de milers de milions de masses solars, s’amaguen en els centres de la majoria de les galàxies. Aquests enormes monstres es troben en silenci, fins que una víctima innocent, com una estrella, passeja molt a prop del forat negre i aquest aconsegueix destruir-la com a conseqüència de les seves poderoses forces gracvitacionals.

Els astrònoms havien descobert anteriorment aquests “homicidis” estel·lars, però aquesta és la primera vegada que s’ha identificat la víctima. Utilitzant diversos telescopis terrestres i espacials, un equip d’astrònoms liderat per Suvi Gezavi, membre de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, han identificat la víctima, una estrella rica en gas d’heli. L’estrella es troba en una galàxia situada a 2,7 milions d’anys llum de nosatres.

“Quan una estrella està destrossada per les forces gravitacionals del forat negre, una part de les restes de l’estrella cau al forat negre, mentre que la resta és expulsada a gran velocitat“, ha comentat en Suvi Gezavi. “Estem veient el resplendor del gas estel·lar caient en el forat negre a través del temps. També estem observant les empremtes espectrals del gas expulsat i el que trobem en la seva majoria es heli. És com recollir les evidències d’una escena d’un crim. Com que hi ha poc hidrogen i heli en aquesta part del gas, es detecta que s’ha després en una gran quantitat del nucli estel·lar que probablement és ric en heli”.

glx2012-02r_img01.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:42 pm

    […] 5 Maig 2012.  Un forat negre enxampat en un homicidi estel·lar. […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently