Una gran explosió en un antic forat negre.

L’Observatori de raigs X chandra de la NASA, ha descobert una extraordinària explosió d’un forat negre situat en la galàxia espiral M83, situada a uns 15 milions d’anys llum de nosatres. Utilitzant el Chandra, el astrònoms han localitzat una nova font ultra-lluminosa de raigs X (ULX). Els objectes que emeten grans quantitats de raigs X, la majoria són sistemes binaris “normals”, on l’estrella companya està en òrbita al voltant d’una estrella de neutrons o forat negre.

A l’esquerra podem observar una imatge òptica de M83, obtinguda amb el Very Large Telescope situat a Xile. A la dreta una imatge composta on es mostren les dades en raigs X del Chandra en color rosat i les dades òptiques del Telescopi Espacial Hubble en colors blau i groc. El ULX està situat a prop de la part inferior d’aquesta imatge composta.

Les observacions del Chandra s’han aconseguit amb una sèrie d’imatges  d’alguns anys i això indica que el ULX de M83 augmenat la seva intensitat en raigs X com a mínim 3.000 vegades. Aquest sobtat augment de brillantor, és un dels majors que s’ha observat fins ara.

m83.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80