Respiran estrelles.

El projecte astronòmic del Gran Conjunt Mil·limètric-submil·limètric d’Atacama (ALMA), no tan sols augmentarà fins més enllà de l’imaginable el coneixement sobre l’immensitat de l’univers, si no que també ajudarà als científics a conèixer més sobre el cos humà.

Localitzat a 5.000 metres d’alçada sobre el nivell del mar en el desert d’Atacama a Xile, ALMA és l’ubicació astronòmica més alta del món en base terrestre. Aquesta situació geogràfica serà aprofitada per les universitats de Xile i Europa per estudiar la resposta humana en condicions d’alçada extrema.

El passat dia 2 d’abril a Antofagasta, la ciutat més gran propera al Very Large Telescope de l’ESO és va signar l’acord de cooperació que inclou les universitats de Xile i Dinamarca, per tal de promocionar l’ensenyament i la recerca científica, així com la fisiologia i medicina d’alçada.

La construcció del conjunt d’antenes i instal·lacions auxiliars, així com la posterior estada del personal per la recerca i manteniment d’aquest centre, implicarà l’estudi del comportament humà en alçades de 5.000 metres. Els símptomes de mal agut de muntanya que comporta, el mal de cap, marejos, inconvenients gastrointestinals, fatiga, insomni, etc. Estaran controlats i monitoritzats amb aparells portàtils per tal que l’equip mèdic pugui controlar qualsevol incident.

El Gran Conjunt Mil·limètric-submil·limètric d’Atacama (ALMA), és una instal·lació internacional entre Europa, Japó i Amèrica del Nord, en cooperació amb la República de Xile.

alma1.jpg

Per més informació, pulseu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 20, 2007 12:54 pm

    […] 13 Abril 2007. Respiran estrelles.  […]

Deixa un comentari