Dolls còsmics en trajectoria terrestre.

Aquesta concepció artística ens mostra “l’alimentació” d’ un forat negre supermassiu actiu com un jet de flux en direcció a l’exterior a gairebé la velocitat de la llum. Aquests forats  negres actius es troben sovint en el centre de les galàxies el·líptiques. No tots els forats negres produeixen jets, però quan ho fan, els seus dolls poden apuntar en qualsevol direcció. Si un jet prou brillant pasa a prop de la Terra, s’anomena blazar.

Els blazars es classifiquen d’una manera diferent als forats negres actius amb jets, perquè disposen de propietats úniques observables amb els telescopis. Emeten una àmplia gamma de llum, dominant els raigs gamma d’alta nergia. Degut que les partícules  d’aquests jets són accelerades a giarbé la velocitat de la llum, enviant un senyal en radiació infraroja específica, que el Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) pot detectar. Els astrònoms han utilitzat aquesta circumstància per observar el cel i descobrir més de 200 nous blazars fins ara.

La llum infraroja apareix amb longitud d’ona de color blau i vermell. El blazar representat en color blau en comparació amb d’altres galàxies està emeten la llum infraroja en les quatre bandes de l’infraroig utilitzat per generar aquesta representació. Part de la radiació procedent del blazar es extremadament peculiar. Les galàxies sovint, brillen en llum infraroja degut principalment a la pols freda, en aquest cas part de la radiació observada (anomenada sincrotró) no sorgeix de la galàxia amfitriona, sinó de les partícules del jet del blazar accelerada a gairebé la velocitat de la llum.

a-blazarjet-lg.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently