El Hubble fa una ullada dins d’un núvol estel·lar.

Aquestes estrelles que brillen a través del que sembla un núvol en el cel nocturn, formen part d’un jove cúmul estel·lar situat en el Gran Núvol de Magallanes (LMC), una galàxia nana satèl·lit de la nostra Via Làctia. La imatge ha estat capturada amb la Wide Field Planetary Camera 2, situada a bord del Telescopi Espacial Hubble de la NASA/ESA.

L’agrupació estel·lar està  designada com NGC 2040, o LH 88. Essencialment és tracta d’un cúmul estel·lar molt dèbil amb un origen comú i que va a la deriva a través de l’espai. En general, hi ha tres tipus d’associacions d’estrelles definides per les seves propietats estel·lars. NGC 2040 és una associació OB, un grup que conté entre 10 i 100 estrelles del tipu O i B, que es tracta d’un tipus d’estrelles que disposen d’una curta vida però molt brillant. Es creu que la majoria d’estrelles de la Via Làctia han nascut en associacions OB.

Hi ha diversos cúmuls d’estrelles d’aquests tipus en el Gran Núvol de Magallanes, entre ells, el que observem en aquesta imatge del Hubble. Igual que d’altres, LH 88 és compon de diverses estrelles joves de gran massa, situades en una nebulosa de gas d’hidrogen parcialment ionitzat i que està situat en una “closca” de gas supergegant anomenada, Gran Núvol de Magallanes 4.

Durant un període de diversos milions d’anys, milers d’estrelles poden formar-se en aquestes closques supergegants i que són les estructures interestel·lars més grans d’una galàxia. En explosions de supernoves situades en els massius cúmuls estel·lars i que alhora són generadors de més formació estel·lar.

El Gran Núvol de Magallanes, és la tercera galàxia més propera a la nostra Via Làctia. Es troba a uns 160.000 anys llum de distància i aproximadament és unes 100 vegades més petita que la nostra galàxia.

potw1216a.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

The document has moved here.

301 Moved Permanently