El Swift observa el cometa Garradd.

L’observació d’un cometa va proporcionar un bon espectacle pels observadors del cel a finals de l’any passat i que va formar part de la investigació del satèl·lit Swift de la NASA. Aquest cometa designat com C/2009 P1 (Garradd), disposa d’un tipus de pols nusualment ric i que ofereix l’oportunitat de conèixer millor aquests objectes a mesura que s’acosten al Sol.

Un cometa és un objecte format per un conglomerat de pols i gasos congelats. Aquestes “boles de neu bruta”, es desfan a mesura que s’costen al Sol. L’energia del Sol, pot transformar l’aigua congelada de sòlida a gas en un procés de sublimació. Normalment el contingut d’un cometa roman congelat fins que s’costa al Sol, a una distància equivalent a tres vegades la distància de la Terra al Sol, o 3 Unitats Asronòmiques, els astrònoms indiquen com la frontera en el Sistema Solar de la “línia de la neu”.

“El cometa Garradd  estava produint grans quantitats de pols i de gas abans d’arribar a la línia de neu, circumstància que indicava la presència de gel d’aigua per explicar tanta producció de material”, indica en Dennis Bodewits, membre de la Universitat de Maryland. “Per aquest motiu, tenim la intenció d’utiitzar les úniques i sofisticades eines del Swift, per tal de monitoritzar el Garradd, com es mou més enllà de la línia de neu, ons’estudien pocs cometes”.

Aquesta imatge presa per la càmera UVOT, situada a bord del Swift el passat dia 1 d’abril de 2012, quan el cometa Garadd es trovava a una distància de 142 milions de quilòmetres de nosaltres. El color roig ens mostra la llum solar reflectida per la pols del cometa, el color violeta indica la presència de la llum ultraviolada produida per l’hidroxil (OH) un compost d’aigua. També podem observar NGC 2895, una galàxia espiral barrada, situada en la constel·lació de l’Óssa Major.

638662main1_garradd_composi.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2012 Febrer 21, 2013 6:42 pm

    […] 15 Abril 2012. El Swift observa el cometa Garradd. […]

Deixa un comentari