Messier 7: atapeït i brillant.

Aquesta imatge presa pel Telescopi Espacial Hubble, ha enregistrat la brillantor central del com pacte cúmul globular Messier 70. En aquests objectes, la mútua gravetat uneix a centenars de milers d’estrelles en una petita regió central. Observar tantes estrelles brillants apilades unes sobre altres, fa que els cúmuls globulars siguin una destinació popular pels observadors del cel.

Messier 70, ofereix un cas especial, ja que ha estat objecte del que és coneix com un col·lapse del seu nucli. Per aquesta circumstància, hi ha una major densitat en el seu nucli que fa augmentar la seva brillantor.

Les legions d’estrelles situades en un cúmul globular, orbiten al voltant d’un centre comú de gravetat. Algunes estrelles mantenen òrbites relativament circulars, mentre que d’altres surten d’aquesta regió fins a la perifèria del cúmul. Com que les estrelles interactuen entre si amb el temps, les més lleugeres tendeixen a guanyar velocitat i emigrar cap a les afores del cúmul, mentre que les estrelles més pesades i lentes es congreguen en òrbtes situades en el centre. Aquest efecte produeix l’amuntegament més dens i més brillant en els nuclis col·lapsats. Al voltat d’una cinquena part dels més de 150 cúmuls globulars situats en la Via Làctia, han patit un col·lapse en el seu nucli.

638267main1_messier70-670.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80