El Herchel observa regions semblants al nostre Cinturó de Kuiper.

Noves imatges de l’Observatori Espacial Herchel de l’ESA, ens mostren la brillantor de la pols situada en el disc de runa (una estructura semblant al Cinturó de kuiper, situat en el nostre Sistema Solar), al voltant de la jove estrella Fomalhaut. els detallats estudis ens suggereixen que la pols situada en aquest disc es compon d’agregats esponjosos de material, que s’han produït per les freqüents col·lisions que tenen lloc entre els cometes situats en aquest disc.

Quan un sistema planetari igual que el nostre Sistema solar, es forma al voltant d’una estrella, no tot el material dels agregats del disc arriben a formar els protoplanetes. Eventualment, poden haver regions que s’omplen de materal més petit, com cometes o asteroies. Dos exemples d’aquests regions es troben en el nostre Sistema Solar: el cinturó d’asteroides, situat entre les òrbites de Mart i Júpiter i, el Cinturó de Kuiper, una regió molt rica en objectes gelats, situats més enllà de l’òrbita de Neptú i que és creu que connecta amb la regió de cometes de periòdic curt.

Les col·lisions entre aquests petits cossos, poden ser freqüents i violents, especialment en la fase de formació incial d’un sistema planetari. Aquestes col·lisions produeixen grans quantitats de grans de pols, donant lloc a estructures circumestel·lars, conegudes com a discos de runa. Els astrònoms poden detectar els discos de runa situats al voltant d’estrelles diferents al Sol, tant en llum visible, ja amb partícules de pols situades en el disc de dispersió de la radiació emesa per la seva estrella central, o en longituds d’ona més gran a través de la lluentor tèrmica de la mateixa pols.

herschel_fomalhaut_dust-rin.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari