Les observacions del Fermi, de galàxies nanes ens proporcionen nous coneixements respecte la matèria fosca.

En el cosmos hi ha més matèria de la que sembla. Al voltant del 80 per cent de la matèria de l’univers es invisible als telescopis, encara que la seva influència gravitatòria es manifesta en les velocitats orbitals de les estrelles que hi ha al voltant de les galàxies i en els moviments dels mateixos cúmuls de galàxies. No obstnt això i després de dècades d’esforç, ningú sap la composició d’aquesta “matèria fosca”. Molts científics creuen que és probable que el misteri es pugui resoldre amb els nous telescopis que podran observar les partícules subatòmiques que són necessàries per la composició dels diferents àtoms que componen la matèria ordinaria.

Els científics amb les dades del Telescopi Espacial Fermi de la NASA que treballa amb raigs gamma, han localitzat alguns d’aquests senyals que mostren les hipotètiques partícules a 10 petites i febles galàxies.

“En efecte, l’anàlisis del Fermi LAT, comprimeix el quadre teòric que podem amagar aquestes pertícules”, ha comentat Jennifer Siegal-Gaskins, membre de l’Institut Tecnològic de Califòrnia.

Les WIPSs, o partícules massives d’interacció feble, representen una classe privilegiada de candidates a formar part de la matèria fosca. Alguns WIPSs poden aniquilar-se mútuament, quan parells d’aquestes partícules interactuen en un procés que es pot produir en la producció dels rigs gamma (la forma més energètica de la llum) i que el LAT està dissenyat per detectar.

 ”Un dels millors llocs per localitzar aquests febles senyals de raigs gamma, són el les galàxies nanes esferoïdals, satèl·lits de la nostra galàxia, la Via Làctia i que sabem que disposen de grans quantitats de matèria fosca”, ha explicat Siegal-Gaskins. “Des del punt de vista astrofísic, es tracta de sistemes francament poc intensos,´amb poc gas o formació d’estrelles, aquí no hi ha objectes, com els púlsars o les restes de supernoves que emeten raigs gamma”.

635606main1_eso1007a-673.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80