El SOFIA captura imatges de la nebulosa planetària M2-9.

Els investigadors que utilitzen l’Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), ha enregistrat imatges infraroges dels últims instants de la mort d’una estrella com el Sol.

L’objecte observat pel SOFIA, la nebulosa planetària Minkowski 2-9, o M2-9 per abreujar, en aquesta imatge composta de tres colors. Les observacions que va fer el SOFIA en longituds d’ona infraroja mitjà 20,24 i 37 microns. La banda de 37 microns, detecta les fortes emissions de la nebulosa i que és impossible d’observar amb telescopis terrestres.

Objectes com M2-9, s’anomenen nebuloses planetàries com a conseqüència d’un error dels primers astrònoms  que al observar amb petits telescopis, observaven aquests objectes amb estructures de la mida d’Urà i Neptú i que per aquest motiu s’anomenen nebuloses planetàries. El nom persisteix malgrat el fet que aquestes nebuloses sabem ara que són llunyans núvols situats més enllà del sistema solar i que representen les últimes fases de la vida d’una estrella.

Tot i que el mateix de M2-9 està sortint d’una estrella esfèrica, s’estén en una altre estructura i apareix com un cilindre o un rellotge de sorra. Els astrònoms plantegen la hipòtesi que les nebuloses planetàries amb aquestes estructures estan produïdes degut a oposar-se als fluxos de material que surt a alta velocitat causant un disc de material al voltant al voltant de l’estrella moribunda situada en el centre de la nebulosa. Les observacions del SOFIA de M2-9 van estar dissenyades per estudiar el flux de sortida del material i comprendre millor el cicle de la vida estel·lar, una informació important per l’evolució de la nostra galàxia.

“Les imatges del SOFIA ens mostren una imatge complerta de material que flueix i que d’aquesta manera proporcionen material de reciclatge per la propera generació d’estrelles i planetes”, ha comentat en Michael Werner, membre del Jet Propulsion Laboratory (JPL) situat a Pasadena.

m2-9.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80